Home

БЪЛГАРСКА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА
ПАРТИЯ
Стефан Данаилов
РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ
 
Всички автори
Александър Лилов
Александър Симов
Андрей Пантев
Бойко Маринков
Боряна Костова
БСП, район ВЪЗРАЖДАНЕ
Велислава Дърева
Венелин Новаков
Вени Марковски
Веселка Венкова
Георги Близнашки
Георги Готев
Георги Кадиев
Георги Пирински
Димчо Михалевски
доц. Александър Макавеев
Живко Георгиев
ИБ на ГС на БСП
Ивайло Калфин
Иван Таков
Иво Атанасов
Илияна Йотова
Ина Михайлова
инж. Илия Калев
Ира Милева
Кирил Добрев
Клуб КУЛТУРА
Кривата Круша
Кристиан Вигенин
Лилия Томова
Михайл Михайлов
Национален съвет на БСП
Нидал Алгафари
Николай Малинов
От www.argumenti-bg.com
От www.bsp.bg
От www.capital.bg
От www.dnevnik.bg
От www.duma.bg
От www.focus-news.net
От www.obshtestvo.net
От www.pogled.info
От www.standartnews.com
От www.trud.bg
От вестник Нова Зора
Панчо Панчев
проф. Пламен Павлов
Прошко Прошков
Ралица Табакова
Росен Иванов
Румен Петков
Руслан Йорданов
Сергей Станишев
Таня Буруджиева
Тихомир Стойчев
Тодор Коруев
Уляна Гервазова
Чавдар Добрев
Юрий Борисов
Явор Куюмджиев
Янаки Стоилов
ИБ на ГС на БСП
ПОЗИЦИЯ

ГС на БСП-София по повод събитията в Близкия Изток: Турция и нейната политика вече представлява пряка заплаха за национална сигурност на България
01.декември.2015, ИБ на ГС на БСП

Сирийската криза, част от най-драматичната история на Близкия Изток, навлезе в нов етап след свалянето на руския бомбардировач СУ – 24 от военновъздушни единици на Турция. Този акт доведе до повишаване равнището на напрежение. На лице е огромна концентрация на военни ресурси в района на Средиземноморието. Отношенията между двете коалиции срещу Ислямска държава са силно усложнени, а опасността от последваща ескалация на конфликта – реална. Подготвяните сухопътни операции с участието на подразделения на държави от НАТО, на близкоизточни държави, както и на силите на кюрдското опълчение срещу Ислямска държава ще увеличи в пъти терористичните заплахи и предизвикателства.
В близкоизточния конфликт вземат пряко военно участие най-мощните глобални и регионални сили – Съединените щати, Русия, Франция, Иран, Саудитска Арабия, Израел. 
Общата европейска външна политика е трайно блокирана, декларативно неефективна и объркана. Позицията на Турция по сирийската криза, ескалацията на прякото й участие в подкрепа на групировки, близки до Ислямска държава, стимулирането на миграцията на над 2,5 млн. близкоизточни и африкански бежанци, както и трагичното решение от 24 ноември 2015 г. за сваляне на руски бомбардировач във въздушното пространство на Сирия, буди огромна тревога в българското общество.
Турция и нейната политика вече представлява пряка заплаха за национална сигурност на България – както по отношение на бежанската криза, така и нарастващата опасност от тероризъм на територията на страната. За огромно съжаление тази характеристика на турската геополитика се представя в българските медии като необходимост от обща позиция в рамките на НАТО и ЕС. Ние изпитваме огромна загриженост от липсата на сериозен публичен дебат за състоянието на националната сигурност след 24 ноември в рамките на българския парламент и на легитимните български държавни институции. Още по-абсурдно е идеологизираното поведение и изявления на президента на Републиката, както и на официалните говорители на десните партии. В условията на две геополитически кризи – сирийската и украинската, все по-остро се чувства липсата на ясна национална доктрина, на дългосрочна външнополитическа стратегия, на мощна обществена подкрепа за геополитическите решения на управляващата коалиция.
Нарастващата опасност за националната сигурност изисква все по-мощно да звучи в медийното пространство гласът на гражданските движения, на сериозни научни и политически общности, на авторитети с доказана обществена тежест. 
Нацията се нуждае от сплотеност и разум в този опасен исторически период, което е възможно само чрез единство на диалог, мъдрост и патриотизъм.

Взето от Агенция ФОКУС

автори | контакти | карта на сайта | условия за ползване | повериталност
© Copyright 2011 - 2021, БСП район ВЪЗРАЖДАНЕ, www.renesans-bsp.bg, Всички права запазени | Web design: Parrot Design Studio
PES socialistgroup Сощиалистически интернационал БСП Германия Дума