Home

БЪЛГАРСКА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА
ПАРТИЯ
Стефан Данаилов
РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ
 
Всички автори
Александър Лилов
Александър Симов
Андрей Пантев
Бойко Маринков
Боряна Костова
БСП, район ВЪЗРАЖДАНЕ
Велислава Дърева
Венелин Новаков
Вени Марковски
Веселка Венкова
Георги Близнашки
Георги Готев
Георги Кадиев
Георги Пирински
Димчо Михалевски
доц. Александър Макавеев
Живко Георгиев
ИБ на ГС на БСП
Ивайло Калфин
Иван Таков
Иво Атанасов
Илияна Йотова
Ина Михайлова
инж. Илия Калев
Ира Милева
Кирил Добрев
Клуб КУЛТУРА
Кривата Круша
Кристиан Вигенин
Лилия Томова
Михайл Михайлов
Национален съвет на БСП
Нидал Алгафари
Николай Малинов
От www.argumenti-bg.com
От www.bsp.bg
От www.capital.bg
От www.dnevnik.bg
От www.duma.bg
От www.focus-news.net
От www.obshtestvo.net
От www.pogled.info
От www.standartnews.com
От www.trud.bg
От вестник Нова Зора
Панчо Панчев
проф. Пламен Павлов
Прошко Прошков
Ралица Табакова
Росен Иванов
Румен Петков
Руслан Йорданов
Сергей Станишев
Таня Буруджиева
Тихомир Стойчев
Тодор Коруев
Уляна Гервазова
Чавдар Добрев
Юрий Борисов
Явор Куюмджиев
Янаки Стоилов
Николай Малинов
ИНТЕРВЮ

Левицата трябва да извади България от мандатното мислене

/Поглед.инфо/ Интервю на Поглед.инфо с Николай Малинов - Председател на НД "Русофили", издател на в. "Дума" и кандидат за лидер на БСП-София
14.септември.2013, Николай Малинов

Какво се случва с БСП напоследък, много драматично изглежда отвътре, някакви клики се борят за власт...

Драматично…Клики… В БСП има различни хора с различни виждания за политики, грешки и успехи. Клики няма. Едни хора в партията са малко по-либерални, други - по-консервативни, трети са малко по-леви в разбиранията си. Драма не виждам и ви го казвам като човек, който над 25 години е член на тази партията. БСП е сериозна, солидна структура с около 150 хиляди членове. Днес БСП е с ясна кауза и с ясна визия за държавата.

Борбата за власт в БСП не обезсилва ли по някакъв начин електоралната способност на партията за успех на изборите?

Напротив. Има дефицит на борба за лидерствов БСП. За всяка демократична партия най-естественото е вътрешното състезание. Който има сили, знания и виждания, нека да търси подкрепа за своите идеи и да се състезава. Преди три години в Англия Ед Милибанд изтръгна партийната власт от ръцете на брат си – Едуард след оспорвана битка. В деня, в който се случи, Едуард прегърна Ед и застана до него. Ако визирате споровете между Станишев и Първанов, приемете ги за нормални.

Да, но Сергей Станишев за пореден път губи избори, явно има някаква съпротива вече срещу лидера...

Разбира се, че има съпротива. Но пак Ви казвам, няма нищо по-естествено от това да има желаещи за лидерския пост на една такава мощна структура. Особено когато крепи парламентарното мнозинство и управлението на държавата.

Става дума за това, че определени неудовлетворени амбиции могат да оттекат в паралелни леви проекти, експрезидентът Първанов и г-жа Дончева, например, обявиха вече такива намерения.

Това с паралелните леви проекти го слушам от 23 години. Днес нищо друго в ляво от БСП не може да издържи политически. Както и вчера. Кой алтернативен ляв проект през годините на прехода оцеля? За един нов проект, освен лидер, нужна е и солидна кауза. Това важи и за дясното. Ето сега, хиляди протестират. Направете партия, явете се на избори, влезте в парламента, добре сте дошли! Ще има по-голямо представителство, парламентът ще има по-голяма обществена подкрепа.

Защо БСП през последните десетина години е практически напълно зависима от ДПС? Назначаването на Пеевски практически доказа, че БСП дори затри инстинкта си за самосъхранение, само и само да обслужи ДПС....

Винаги имаме такъв парламент, какъвто е възможен. Какъвто го посочи избирателят. Какъв вариант за управление на държавата без ДПС виждате днес? А през 2005 г.? Стотици хиляди български граждани виждат своето представителство и своята защита в лицето на ДПС. И да бъдат представени във властта е абсолютно нормално. Освен това в момента няма друг сериозен политически субект, с който да е възможно партньорство.

Как виждате една евентуална коалиция с ГЕРБ в един следващ парламент, няма ли да бъде по-стабилно едно такова правителство?

Естествено, че ще бъде по-стабилно, но смятам че при сегашните настроения и наслоявания, които има, предстои много път да се извърви, за да е възможна такава коалиция. А иначе, разбира се, че е по-добре всички да работим заедно и да следваме призива: съединението прави силата.

В Европа има примери за обединяване на непримирими противници…

Да, има. И то солидни примери. На този етап обаче коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна. Нека да сме реалисти.

Има ли сили и креатив БСП да приобщава нов млад електорат? При положение, че лявото е завладяло света, лявото е на мода, всички протестни движения по света са практически леви по своята същност, те са за повече справедливост, в същото това време БСП не вдига своя електорален таван...

През всичките тези 23 години лявото в България е систематично и постоянно обругавано. На един глас отляво, винаги има поне 10 отдясно. Особено в медиите. Много трудно пробиваме с нашите тези. Надежда обаче не губим. Зад каузата на лявото стои родов принцип, стои историческата поляна в Бузлуджа, стоят нашите деди, такива сме стотици хиляди в тази държава. И тогава, когато тези хора припознаят в БСП правилните идеи, послания и достоверните лица, изведнъж виждате как избирателният корпус на едни избори е 700 хиляди, на други е 1 милион и 400 хиляди, на трети е 900 хиляди. Има значение какво БСП прави конкретно, каква политика води. Потенциалът на БСП е огромен.

Левицата днес трябва да намери национално-обединителните каузи, които да извадят България от едно мандатно четиригодишно мислене, и да предложи визия за страната за следващите 20 или 30 години. А не четири години строим Белене, после четири години не строим. Не съм съгласен, че левицата няма важни послания. Тях обаче никой не ги тиражира. Говорим си с медиите за всичко друго, но не и за това как да обединим нацията. И кои са стъпките, които ще изведат България от кризата.

Нима не е вярно посланието, че трябва да върнем България на хората? Нима не е вярно посланието, че трябва да върнем държавата във всички основни социални процеси? Държавата да си върши работата и в ценообразуването, и в борбата с монополите и в куп други неща?

Ключов е въпросът с модернизацията на страната.

Нима проекти като Белене, като Южен поток, като пристанищата, които бяха започнати още по времето на Костов, а сега са блокирани, не са нужни на България? Нима те не са част от модернизацията на държавата? Част от пътя за създаване на една спасителна за българската икономика ситуация?

Да, но, от друга страна, проектът Белене може да бутне всяко правителство, защото явно има геополитически интереси, които са против подобен проект.

Винаги има различни геополитически интереси. Както и контраинтереси. От Римската империя до днес. От всички тези интереси и геополитически сценарии обаче, въпросът е кой избираме ние. Кой е най-изгодният за България. Левицата има своето разбиране за това кое е правилното за България и тя в това отношение е последователна. Може би не е достатъчно категорична и убедителна, тук съм съгласен.

Мислите ли, че колкото повече време се задържи това правителство, толкова повече избиратели на БСП ще бъдат разочаровани и ще оттеглят подкрепата си или смятате, че тези протести всъщност втвърдяват електората на БСП?

Протестите имат един-два проблема, които много ще се радвам да ги решат. Първият е да излъчат своите лидери. Вторият е да направят своите политически формирования, защото политиката се прави през партии. Познаваме ли друга технология? Не. Значи трябват партии, лидери и десни идеи, десни послания. Аз уважавам контратезите на нашите опоненти. Днес, обаче, сериозни политически послания не чувам.

Всъщност Реформаторският блок практически ще отлее електорат от ГЕРБ. И тази симбиоза на протестите отвън всъщност е за сметка на Бойко Борисов. Той губи.

Да, така е. Смея да заявя също, че правителството не зле си върши работата. Защото, ако седнем да изпишем нещата, които е направило правителството на ГЕРБ за 4 години и съпоставим с това, което ние сме направили за тези няколко месеца, то списъкът на правителството на Орешарски ще се окаже по-дълъг. Защото, в крайна сметка, ние се интересуваме от социалните и икономическите права на българските граждани.

С какви идеи ГЕРБ иска да управлява? ГЕРБ срещу намаляването на цената на тока ли е? Срещу борбата с монополите ли е? Срещу майчинските добавки и добавките за учениците ли е? ГЕРБ се обявява срещу правителството на Орешарски, но срещу кое по-точно от нещата, които правителството прави?

Много пъти иронично се подхвърля въпросът: къде БСП си взима решенията, на конгресите, на конференциите, на форумите, на изпълнителните бюра или в приятелския кръг на Моника?

Ще споделя своя метод на работа. За вътрешнопартийните проблеми аз винаги съм с ясна и принципна позиция, която заявявам на партийните форуми. Може да се разбере каква е моята позиция на парламентарна група, каква е на Национален или на Градски съвет. Например, в Софийската организация на БСП ми липсват достатъчно послания и аргументи. Липсва ми едно по-голямо ангажиране на тази организация с най-актуалните за обществото и държавата проблеми. Но дискусиите се водят там, където им е мястото, по конгресите, по пленумите, по заседанията.

Аз митинги пред „Позитано” 20 не правя. И отказвам в медиите да водя този дебат, защото той е вреден за партията.

Ще се кандидатирате за председател на Столичната организация на БСП. Как смятате да се преборите за мястото, кой е най-силният ви аргумент във ваша полза?

За да се бориш за един пост, трябва да са налице три неща. Първо, трябва да го искаш, тоест да имаш мотивация. Второ, трябва да го можеш, трябват съответните знания, съответният опит, както организационен, така и опит в осигуряването на необходимите финансови ресурси за развитието на една организация. Трето, а то е най-важното, това са идеите. Смятам, че Столичната организация на БСП, в която са съсредоточени над 15 хиляди социалисти, трябва да бъде по-категорична, по-ясна в своите позиции, трябва да дава по-често мнение по парещите въпроси на обществото, за да може да се превърне в един флагман, в един видим фактор. А за да стане това, Градската организация трябва да генерира идеи, да дава решения, да прави предложения. И по отношение на коалиционна политика, и по отношение на управление на държавата, и по отношение на организационното състояние на партията, и за всичко останало. Имам самочувствието, че мога да постигна това. И сега се справям успешно с редица проекти, вярно, от по-малък мащаб. Говоря за национално движение „Русофили”, говоря за „Дума”.

автори | контакти | карта на сайта | условия за ползване | повериталност
© Copyright 2011 - 2021, БСП район ВЪЗРАЖДАНЕ, www.renesans-bsp.bg, Всички права запазени | Web design: Parrot Design Studio
PES socialistgroup Сощиалистически интернационал БСП Германия Дума