Home

БЪЛГАРСКА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА
ПАРТИЯ
Стефан Данаилов
РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ
 
Всички автори
Александър Лилов
Александър Симов
Андрей Пантев
Бойко Маринков
Боряна Костова
БСП, район ВЪЗРАЖДАНЕ
Велислава Дърева
Венелин Новаков
Вени Марковски
Веселка Венкова
Георги Близнашки
Георги Готев
Георги Кадиев
Георги Пирински
Димчо Михалевски
доц. Александър Макавеев
Живко Георгиев
ИБ на ГС на БСП
Ивайло Калфин
Иван Таков
Иво Атанасов
Илияна Йотова
Ина Михайлова
инж. Илия Калев
Ира Милева
Кирил Добрев
Клуб КУЛТУРА
Кривата Круша
Кристиан Вигенин
Лилия Томова
Михайл Михайлов
Национален съвет на БСП
Нидал Алгафари
Николай Малинов
От www.argumenti-bg.com
От www.bsp.bg
От www.capital.bg
От www.dnevnik.bg
От www.duma.bg
От www.focus-news.net
От www.obshtestvo.net
От www.pogled.info
От www.standartnews.com
От www.trud.bg
От вестник Нова Зора
Панчо Панчев
проф. Пламен Павлов
Прошко Прошков
Ралица Табакова
Росен Иванов
Румен Петков
Руслан Йорданов
Сергей Станишев
Таня Буруджиева
Тихомир Стойчев
Тодор Коруев
Уляна Гервазова
Чавдар Добрев
Юрий Борисов
Явор Куюмджиев
Янаки Стоилов
От www.capital.bg
ПРОЧЕТЕНО ОТ НАС

Червени комбинации
Румен Овчаров подкрепи Станишев срещу Първанов, но силата му ще проличи първо в битката за БСП - София
22.април.2012, От www.capital.bg

35 дни. Толкова продължава чувството за отговорност на председателя на БСП в столичния район "Сердика" Орлин Димов.

На 6 март той подаде оставка, "за да не уронва престижа на партията", след като ГДБОП откри, че в партийния клуб, който стопанисва, има незаконно казино на Боян Петракиев-Барона. Малко повече от месец по-късно и напук на още няколко тежки разговора със Сергей Станишев и Румен Овчаров Димов прие да се кандидатира отново за поста и беше избран. Един от опонентите му спечели нула гласа. "Първия път се жертвах, но втория реших, че няма от какво да се срамувам", обясни той. "Това е състоянието на партията", вдигат рамене дългогодишни активисти на БСП.

Бунтът не е само на Димов - организацията в "Сердика" номинира издателя на вестник "Дума" Николай Малинов за председател на Градския съвет на партията (както се казва столичната организация) на мястото на Румен Овчаров. Заради чл. 20 в устава, влязъл в сила сега, бившият министър на икономиката повече не може едновременно да е депутат и начело на БСП - София. На 12 май на конференция на Градския съвет над 200 делегати трябва да му изберат приемник, защото той предпочете Народното събрание. Фаворитът на Овчаров се казва Анна Янева - доскоро председател на социалистите в район "Триадица" и настоящ народен представител. Тя ще трябва да напусне парламента срещу прилична партийна заплата. 

Залогът

Овчаров в момента е по средата на сложна игра, чийто благоприятен за него изход е застрашен от кандидатурата на Малинов, а и на още двама номирани от различни организации - общинските съветници Георги Кадиев и Борис Цветков. Председателят на социалистите в София е един от малкото хора с влияние в БСП (организацията му излъчва над 70 делегати на конгреса), които открито заеха позиция в полза на един от претендентите да оглави партията - подкрепи Станишев срещу Първанов. В замяна се очакваше, че няма да има проблеми да сложи начело на градската организация в София протежето си. А пък наесен, когато Станишев бъде избран за постоянен председател на ПЕС, ще го убеди да остави партията до изборите през 2013 г. в ръцете на т.нар. щаб, в който Овчаров ще има силни позиции.

Пасиансът не е изненадващ за обигран и комбинативен политик, какъвто бившият министър на икономиката е, но може и да не се получи заради процеси, върху които той очевидно не може да влияе. Силата му в партията ще проличи от изхода на битката за БСП - София, която не е проекция на "Станишев срещу Първанов".  

Капанът

Румен Овчаров е начело на софийските социалисти от 12 години и за това време успя да балансира между интересите на различни групи достатъчно успешно. Той е едно от малкото известни лица на БСП, които много преди създаването на младежкото обединение в партията подкрепяше израстването на младежи в партийните структури. Част от тях лансира като общински съветници или на други позиции в изпълнителната власт по времето на тройната коалиция например. Обгради се с лоялни хора и в ръководството като Анна Янева, на които може сега да "остави" организацията. Определенията за нея например могат да бъдат обобщени като "Овчаров в пола". Обаче като във всяка голяма структура (по официални данни с над 15 000 членове) се намира и сравнително силна опозиция. Досега тя не беше обединена, но за конференцията на 12 май започва да се очертава силен конкурент на Янева в лицето на Малинов.

Той е член на националното ръководство - изпълнителното бюро, издател на в. "Дума" заедно с БСП. Това означава, че всеки месец дава лични средства, за да покрива разходите за вестника. Председател е на движение "Русофили" и минава за близък на Сергей Станишев. Малинов спечели първата индиректна битка в партията срещу Първанов, като с протекцията на председателя на БСП успя да отстрани главния редактор на "Дума" Ивелин Николов, който симпатизира на бившия президент. В София той е номиниран освен от организацията в "Сердика" и от "Илинден", а през уикенда предстоят още 11 събрания по райони. Малинов има зад гърба си и един от досега лоялните хора на Овчаров - Мичо Райковски (лидер на групата общински съветници от БСП по времето на Антоан Николов и Стефан Софиянски и представител на София в общото събрание на "Топлофикация - София" по времето, в което изпълнителен директор беше Валентин Димитров, a.k.a. Вальо Топлото). Със сигурност ще получи номинация и от "Възраждане", където неотдавна гостува и говори. Там Малинов каза, че подкрепя Станишев в битката срещу Първанов, защото харесва неговия подход на работа, смята, че бившият президент води към превръщането на БСП в лидерска партия и не приема тезата му, че трябва да се появят млади лица. Според Малинов на софийската организация й липсва категоричност, ясни алтернативи, "достатъчно лява чувствителност за проблемите на софиянци, по конкретните проблеми –  детските градини, междублоковите площадки и пространства, кучетата". Освен това издателят на "Дума" никога не е бил общински съветник в София, има съвсем кратък опит като депутат и не е наясно със схемите на властта в града. Факт, който по-скоро плаши дългогодишните членове на местното ръководство. Засега без отговор остава въпросът дали Овчаров ще потърси и получи подкрепа от Станишев в полза на фаворитката си за поста Анна Янева, или ще трябва сам да се пребори и с Николай Малинов.

Ефектът

Останалите двама с шансове да разпилеят гласове на градската конференция са общинските съветници Борис Цветков и Георги Кадиев. Цветков прави много активна кампания по районите, има платформа във фейсбук, а Кадиев е по-прибран след местните избори през октомври 2011 г. И двамата не смятат да се отказват, което означава, че най-вероятно на 12 май ще има балотаж между Янева и Малинов.
"Трагедия няма да има, който и да спечели", твърди Борис Цветков, явно говорейки за собствените си чувства. Такива опустошителни настроения трудно ще обземат и Овчаров, но ако Янева изгуби, това ще е първо знак за отслабващото му влияние в БСП, а оттам и върху делегатите на конгреса, които трябва да избират между Станишев и Първанов. Тогава ще са прави тези, които твърдят, че "тази легенда, че Румен Овчаров държи софийската делегация в ръцете си, е легенда - има влияние, могат да го изслушат, но накрая всеки сам ще решава". А пък Станишев ще може да си отдъхне, че не се е превърнал в длъжник на бившия министър на икономиката.

автори | контакти | карта на сайта | условия за ползване | повериталност
© Copyright 2011 - 2021, БСП район ВЪЗРАЖДАНЕ, www.renesans-bsp.bg, Всички права запазени | Web design: Parrot Design Studio
PES socialistgroup Сощиалистически интернационал БСП Германия Дума