Home

БЪЛГАРСКА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА
ПАРТИЯ
Стефан Данаилов
РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ
 
Всички автори
Александър Лилов
Александър Симов
Андрей Пантев
Бойко Маринков
Боряна Костова
БСП, район ВЪЗРАЖДАНЕ
Велислава Дърева
Венелин Новаков
Вени Марковски
Веселка Венкова
Георги Близнашки
Георги Готев
Георги Кадиев
Георги Пирински
Димчо Михалевски
доц. Александър Макавеев
Живко Георгиев
ИБ на ГС на БСП
Ивайло Калфин
Иван Таков
Иво Атанасов
Илияна Йотова
Ина Михайлова
инж. Илия Калев
Ира Милева
Кирил Добрев
Клуб КУЛТУРА
Кривата Круша
Кристиан Вигенин
Лилия Томова
Михайл Михайлов
Национален съвет на БСП
Нидал Алгафари
Николай Малинов
От www.argumenti-bg.com
От www.bsp.bg
От www.capital.bg
От www.dnevnik.bg
От www.duma.bg
От www.focus-news.net
От www.obshtestvo.net
От www.pogled.info
От www.standartnews.com
От www.trud.bg
От вестник Нова Зора
Панчо Панчев
проф. Пламен Павлов
Прошко Прошков
Ралица Табакова
Росен Иванов
Румен Петков
Руслан Йорданов
Сергей Станишев
Таня Буруджиева
Тихомир Стойчев
Тодор Коруев
Уляна Гервазова
Чавдар Добрев
Юрий Борисов
Явор Куюмджиев
Янаки Стоилов
Уляна Гервазова
ЛИЧНО МНЕНИЕ

ЗА ОБЩОЖИТЕЙСКИТЕ НИ ПРОБЛЕМИ В РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ
09.април.2011, Уляна Гервазова

Те с години не се решават в района ни. Ето какво сме споделили като партийна организация-233 опо, в  отчетния доклад още през 2008 г. и които така си стоят на дневен ред:

 

-Археологическите разкопки, редом с католическата катедра, отдавна са открити руини, и вместо паметник на културното ни наследство е бунище на метри от МС  и Президентството. 

-Бар Ликьор на ул. Вашингтон (отсечката м/у бул. Т. Александров и ул. Пиротска) е „подобрил” интериора на улицата, като е прикрил сметището с ламарини, а същевременно е приобщил тротоарна площ (за нас незаконно) за търговската си дейността и с това смущава реда и спокойствието на живеещите от съседните кооперации.

-Нощният бар клуб Леглото/сега Рок клуб, продължава шеста година да работи в мазето на жилищна кооперация на бул. Стефан Стамболов 8, въпреки подаваните жалби до всички възможни инстанции. Шум, мръсен въздух в жилищните помещения, вибрации и всичко това в нощните часове.

Спирам се на този въпрос, т.к  той не е единичен случай-масови са подаваните жалби до  СОС и омбудсмана за София, но се подминава, за да се защитят интересите на множество властимащи-собственици на подобни заведения. Законът, вместо да защитава правата на гражданите и да забрани нощни питейни и развлекателни заведения в жилищни сгради, оставя множество вратички, чрез които да ги узаконяват

-Районът ни е с малко градини, които да поемат праха, шума и да са място за игра. В градинката на църквата св. Никола /ъгъла ул. Пиротска и ул. Опълченска, от години питейно заведение завладява територията му-и сигурно, съвсем „законно”

- Подмяна на счупените и изсъхнали дървета, които не са само за украса и зеленина, а са шумо- и прахозащитна стена пред сградите. През есента на 2010 г беше подадена молба в район Възраждане, да се засадат отново  на ул. Тодор Александров счупените от колите на посетителите на бар Леглото 10 дървета. Нито есента, ( нито тази пролет) общината се отзова. 

- Между мантинелите на булевард Т. Александров от статуята на София по протежението на булеварда предлагаме да се засадят храсти. Ще е и красиво и едновременно - въздушен филтър.

-Прилежащите земни пространства около блоковете, които ентусиазти поддържат безуспешно  пред входовете, са превърнати в обществени пътеки и паркинги. Ако се дадат в разпореждане на блока, към които принадлежат и се оградят с подходящи ниски заграждения, ще се оформят старите традиционни  дворове, за да се знае кой се грижи за тях  и улиците ни да не изглеждат така грозни и безстопанствени.

-Софийската минерална баня - архитектурен паметник и символ на столицата ни. До преди две десетилетия възрастни и деца за жълти стотинки се радваха на природното богатство- минералните басейни. Кой е този, който чака-да рухне или да се купи на безценица, а после да продава за жълтици на малцина в лукс, капките здраве и то да стане непостижимо за нуждаещите се  редови граждани? До кога този центърна живота в града ни ще стои затворен?

-Въпросът за боклука на София е стар и болен. Данък смет расте непосилно за много от жителите. Ние не виждаме причината, толкова години въпросът да се дискутира къде да се отнесат боклучените бали-в провинцията или в чужбина, без да се изгради за това време завод за преработката им. Защо този важен проблем се премълчава, а данък смет расте главоломно?

.

Молим за съдействие ОС на БСП район Възраждане, общинските съветници-членове на БСП да работим заедно освен за решаване на горните проблеми и върху следното:

да се забрани със закон работата на нощни заведения в жилищни сгради;

да се  забрани отглеждането на кучета-убийци от доказали се вече породи;

да се въведе контрол за  спазването на законите и правилниците за градския транспорт, за да не чакаме с часове колоните от лични мпс, (най-често с един пътник в тях-шофьора), „стъпили” върху трамвайните линии и определените платна за тролейбусния и автобусния обществен транспорт;

да се забрани нощното форсиране и спортни мотогонки, раздиращи с воя на моторите тишината (в центъра на София по бул. Тодор Александров до паметника на София);

да се забрани практиката на общините да обнародват важни за населението съобщения (напр. за построяване на сгради на територията, търгове и др.), по метода на „малките букви”, формално спазени, с което се цели единствено да няма гласност и възражения от страна на жителите. Така се узаконяват неприемливи и удовлетворяващи единствено частни интереси сделки. Конкретен повод за това искане е мълвата,  че в нашия район Възраждане, може би най-шумен и със замърсен въздух от активно движение на мпс и градски транспорт, лишено от зеленина, между четири близко и съвсем непосредствено разположени училища (І Немска гимназия, 76 ОУ, 32СОУ и Техникума по транспорт), се предвижда построяването на високоетажен комплекс.

 

Житейско е, като редови  граждани, да отминаваме, погълнати от ежедневните си проблеми, без да реагираме, множеството изнесени данни за машинации с подправени подписи, незаконни продажби на терени и обекти, площи. Но всеки от нас  разчита на съветниците, които сме избрали, да защитават интересите ни, да не подминават премълчани във времето скандали и проблеми, а да ги осветляват, да настоява за тяхното разобличаване и отмяна, да дават гласност и да търсят активно подкрепата на жителите в района. Ние ще ви подкрепим, за да живеем заедно в един по-чист, по-зелен и по-красив град!

 

Много са въпросите, които през годините сме дискутирали в нашата партийна организация, вземали сме становище и сме сигнализирали  РС на БСП и ВПС и тези са част от тях.

Известно е, че всеки нормативен документ е добър, но само при положение, че се прилага на живо, че всекидневно се изпълняват приетите решения чрез честна и компетентна служба на неопетнени хора в името на народа и неговото благосъстояние, чрез организацията на неотстъпен и всекидневен контрол.

Революциите се осъществяват за сравнително кратък период на еуфория, жертвеност и подем, а постигнатите завоевания се запазват в години къртовски, ежедневен, лишен от патос и показност труд. Но това е единствения път, за да се движи обществото по пътя, по който приемаме да вървим като партия.

автори | контакти | карта на сайта | условия за ползване | повериталност
© Copyright 2011 - 2021, БСП район ВЪЗРАЖДАНЕ, www.renesans-bsp.bg, Всички права запазени | Web design: Parrot Design Studio
PES socialistgroup Сощиалистически интернационал БСП Германия Дума