Home

БЪЛГАРСКА
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА
ПАРТИЯ
Стефан Данаилов
РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ
 
БСП, район ВЪЗРАЖДАНЕ
Почивай в мир, Ламбо!

БСП-Възраждане отбелязва 146 г от обесването на Апостола на свободата Васил Левски

Среща-дискусия на актива на район Възраждане и др. Калоян Паргов

Глас срещу ГЕРБ - глас за България

1-ви МАЙ - Международен ден на труда!

II-рото заседание на Четиринадесетата районна конференция на Районната организация на БСП - Възраждане

На добър час уважаеми президент Радев и вицепрезидент Йотова!

БСП - район Възраждане и младежката организация в района с благотворителна акция

Почина проф. Велко Вълканов!

Браво на младежите от районната младежка организация във Възраждане

Светът загуби Фидел Кастро!

ЧЕСТИТА ПОБЕДА!

Спортен празник в рамките на инициативата на РС на БСП в район Възраждане "Ренесанс за Възраждане"

Среща-дискусия с общинския съветник др. Борис Цветков

Среща-дискусия с народния представител от БСП-Лява България др, Георги Свиленски

Политически отчет

14 отчетно-изборна конференция на БСП “Възраждане” – дела и документи

Р Е З О Л Ю Ц И Я

Декларация на 13-та Конференция на РПО на БСП „Възраждане”

Предложения за депутати в ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ избрани на 13-та Конференция на РПО на БСП „Възраждане”

СКЪПИ ЖЕНИ, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

КОНФЕРЕНЦИЯ

II-рото заседание на Четиринадесетата районна конференция на Районната организация на БСП - Възраждане
28.януари.2017, БСП, район ВЪЗРАЖДАНЕ

Днес (28.01.2017 г., събота) се проведе II-рото заседание на Четиринадесетата районна конференция на Районната организация на БСП - Възраждане. На нея се прие отчет за изминалата 2016 г. и се очертаха основните направления, по които да се работи през настоящата изборна 2017 г. След интересен и ползотворен дебат бяха взети важни решения, а също така бяха изслушани различни позиции и гледни точки по отношение на развитието на партията, страната и глобалната политика. Издигнаха се и нашите четири районни номинации за кандидати за народни представители за кандидатската листата на 24 МИР. Това са Председателя Иван Таков, Ани Пиринска, Александър Грозданов и Светослав Стойков. За водачи на листата, бяха предложени Корнелия Нинова, проф. Стефан Данаилов и Калоян Паргов. От днес нататък предстои дълга, упорита и целенасочена работа към постигането на победа на предстоящите предсрочни парламентарни избори през настоящата 2017 г.
Представяме на Вашето внимание политическия отчет на Районния съвет, който беше приет на II-рото заседание на Четиринадесетата конференция на Районната организация на БСП-Възраждане.

ПОЛИТИЧЕСКИ ОТЧЕТ
на РАЙОННИЯ СЪВЕТ НА БСП – ВЪЗРАЖДАНЕ – СОФИЯ
за периода април 2016 – януари 2017 година
Уважаеми другарки и другари делегати,
Уважаеми гости на второто заседание на Четиринадесетата конференция на Районната организация на БСП-Възраждане
Изминаха само няколко месеца от първото заседание на нашата конференция и ето че динамиката на политическите процеси наложи да свикаме ново заседание, за да обсъдим актуалната политическа обстановка и да вземем решения относно политиките, които да предложим и да реализираме в недалечно бъдеще. 
Няколкото месеца от април 2016 г. до днес бяха наситни с поредица от значими вътрешно политически и международни събития, които предпоставиха промени в посоките на развитие на страната ни, а и на Европа и света. Референдумът за напускане на Евросъюза от Великобритания, референдумът в Италия, изборът на Доналд Тръмп в САЩ са факти, чиито последствия тепърва ще наблюдаваме. Тези факти обаче са маркери за еманципация на гражданите от авторитетите на традиционните политически формации и техните послания, те са знаци за бунт срещу авторитетите, бунт, който все още няма определена посока, но е явно отрицание на съществуващите реалности и норми в устройството на обществата. Духът на критицизъм и неприемане на политикообществените дадености е част и от българските политически процеси през изминалите месеци. Президентските избори, които за повечето анализатори бяха предрешени, се оказаха неочакван катализатор на народното недоволство и отрицание на статуквото. За изненада на някои се оказа, че българският избирател не е уплашен, не е маргинализиран, не е апатичен. Оказа се, че днешният български гражданин е смел и критичен към управляващите, че не допуска да бъде заблуждаван и подкупен. С резултата от президентските избори България стана част от световните процеси на търсене на промяна и на обновление в обществените отношения. Успехът на президентските избори през ноември 2016 г., очаквано предизвика еуфория в редиците на БСП. Тази изключително знакова победа се дължи както на авторитета и качествата на кандидатите ни за президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова, така и на ясния ляв курс на Партията, който следваме през последните години. Тази победа ни предоставя изключителен шанс да затвърдим влиянието, позициите и авторитета на БСП за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Но същевременно ни натоварва с отговорността да не разочароваме отново избирателите които са ни гласували доверие! На 7 и 8 май м.г. се проведе 49-ият Конгрес на БСП, който гласува доверие на Корнелия Нинова да застане начело на Партията. Майският конгрес на БСП ускори процесите на организационно обновяване и стабилизиране и подкрепи усилията за ясно идейно определяне на БСП като справедлива, социална и отговорна партия, способна да води обществото и да носи отговорност за настоящето и бъдещето на България. Междувременно, в месеците след Конгреса България и светът бяха белязани от изключително динамични събития, от сериозни промени както с вътрешнополитически, така и с международни измерения.
Ето защо, разглеждаме политическото поведение на БСП в този период като важен фактор за развитието на държавата, представлявайки интересите на значителна част от гражданите. Днешната ни среща е мястото, където да търсим отговори на въпросите за настоящето и бъдещето на Партията – за идейната и социална идентичност на БСП, за реалните възможности да предлага алтернативни решения в национален интерес, опазвайки социалистическата си същност, за способността й да остане в центъра на политическите процеси и да налага социалистическите идеи в общественото съзнание. Въпроси, по които си заслужава да разговаряме и на които очакваме предстоящото заседание на Конгреса да даде отговор. Поведението и посланията на БСП в настоящата отчетна кампания и конгресните решения са от съществено значение за бъдещето й, а и за бъдещето на България. Те могат да са ключ за възстановяване на общественото доверие към БСП, за завръщането й като първостепенна политическа сила, която мъдро и отговорно определя посоките на развитие на страната. На предстоящото заседание на Конгреса на 4-5 февруари под мотото "Промяната в БСП", делегатите ще разгледат поредица ключови документи: ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА НА БСП, Проект за коалиционна рамка за участие на БСП в изборите за 44-то НС, Проект за нов Устав на БСП, и др.
ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ, БСП
Динамиката на световните политическите събития през изминалите години беше изключително интензивна. Президентските избори в САЩ, решението на Великобритания да напусне ЕС, референдумът в Италия, тлеещият конфликт в Източна Украйна, опитът за военен преврат в Турция, войните в Близкия изток и убийството на руския посланик в Турция, продължаващата инвазия на нелегални мигранти през Средиземно море и през турските граници и, разбира се, ислямистките атентати в Европа.
На фона тези процеси ултралиберализмът и популизмът в Европа и несекващата икономическа нестабилност влошават перспективите за справяне с предизвикателствата – икономически, социални, етнически. Бежанската вълна от Изток начерта още разделителни линии в света и в Европа. Търсещите убежище и безопасност за себе си и семействата си хора се превърнаха в истински тест за целостта и стабилността на ЕС. За съжаление, Брюксел и страните-членки не съумяха да демонстрират единство и прагматизъм. Тъкмо обратното – възприе се индивидуалният подход. Така се стигна до издигането на стени, бодливи огради и дори до възстановяването на граничния контрол в редица страни част от Шенгенското пространство. Бежанската криза събуди и позаспалите, но все така активни процеси на ксенофобия, расизъм и краен национализъм в Европа.
Популисткото цунами, което само преди няколко месеца изглеждаше далечно, днес е факт и последствията както за България и Европа, така и за света са непредсказуеми и опасни. Още повече, че през 2017 г. хората в Холандия, Франция, Германия, Италия и др., ще гласуват на избори, повлияни от Тръмп и Брекзит. Междувременно крайнодесни националисти вече управляват Полша и Унгария. Във Франция шансовете на лидерката на "Националния фронт" Марин льо Пен да се добере до президентството изглеждат все по-реалистични. Дори в Германия, където доскоро поствоенната ера и мрачната история на нацизма пречеха на укрепването на крайнодесните, днес антиимигрантската "Алтернатива за Германия", която е едва на три години, вече е национална сила и сериозно застрашава традиционните партии.
На този фон твърденията на ГЕРБ и партньорите им, че „стабилността“ на България е завидна, звучат меко казано неубедително. И българските граждани го доказаха, когато през м. ноември м.г. безапелационно поискаха промяна и гласуваха за издигнатите и подкрепени от БСП кандидати за президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Убедителната победа постави под натиск Бойко Борисов, който подаде оставка и задълбочи политическата криза в страната. Това бе и поредното доказателство, че управление в интерес на българските граждани е последният приоритет на отиващата си управляваща коалиция, която се оказа механичен сбор от икономически интереси с основна цел присвояване на публичен ресурс и средства от европейски фондове.
Паралелно с президентските избори се проведе и национален референдум за промени в избирателната система и начина на финансиране на политическите партии, който обаче не успя да мине границата на валидност. За съжаление, следва да отбележим една универсална слабост на политическите субекти в България, включително и БСП, които за пореден път не съумяха да организират и проведат навременна информационна кампания, която да разясни на избиратели какви рискове се крият зад така зададените въпроси, както за представителната демокрация, така и за независимостта на партиите от различни икономически кръгове. БСП, както и останалите парламентарни партии, подцени референдума и позицията на ИБ не съумя да достигне масата наши избиратели. Създаде се впечатление, че сега декларираните намерения на БСП за промени в изборното законодателство са предизвикани под натиска на обществените настроения, а не са премислена позиция на Партията. Отстоявайки интересите на страната, Българската социалистическа партия е задължена да прогнозира събитията, да предлага адекватни решения и да лидира обществените нагласи, а не да върви след тях.
Същевременно ни убеждават, че времето е променено и вече няма граница между ляво и дясно, че не идеологиите дават перспектива за развитие, а присъствието и волята на отделни хора, които мислят за всички и могат да решават всички проблеми. Размиването на границите между лявото и дясното се превръща в постоянно налаган стереотип от социолози и политолози, от партии и политици. Целта е да се елиминира противопоставянето на политически алтернативи, а политическият процес да се превърне в технология, граничеща с елементарен пазарлък.
В България е видно кое е дясно и кое ляво. Втора поредна година България има бюджет с редица замразени социални плащания, правителството не представи обезпечени мерки за справяне с демографската криза, не осигури ресурс за краткосрочни и средносрочни социални мерки. Да си припомним дебатите по вота на недоверие за здравната реформа, която разруши солидарния характер на българското здравно осигуряване и елиминира достъпното универсално здравеопазване; да си припомним приетия през есента на 2015 г. образователен закон, който узакони различно образование за бедни и богати и чието прилагане предизвика масови протести, довели и до министерска оставка; да си припомним нескопосания опит за конституционни промени, който също предизвика министерска оставка.
БСП предлага и ще защитава идеята за социална държава, каквато е предвидена в Конституцията, но остана нереализирана в доминирания от десни партии и идеологии преход – тези 26 години, в които ние също правехме компромиси, защото нямахме подкрепа и сила да реализираме по-отчетливи решения, свързани със създаване на социална държава в България.
Членовете и симпатизантите на Партията възлагаха много надежди, че 49-ят Конгрес ще даде тласък и стимул за сериозна работа и за бъдещи успехи. Вече сме на прав път! Тенденцията за спад на доверието към БСП е прекъсната. Победата на президентските избори безспорно ще се отрази благоприятно и за покачване на резултата на Партията на предсрочния парламентарен вот след два месеца. Ръководството направи много сериозна заявка и за промяна във вътрешнопартийните процедури, за пряк и честен разговор с избирателите, за млади и необременени кандидати, за преодоляването на различията вътре в партията чрез диалог в името на единството. БСП е изправена пред екзистенциалния въпрос – ще съумеем ли да запазим единството на Партията, да се мобилизираме и да скъсаме завинаги с порочните зависимости, които сринаха доверието на хората в нас, или за пореден път ще предпочетем да заметем проблемите и да се престорим, че всичко е наред? От нас, от всички членове на партията, зависи да променим политическите реалности и да поставим БСП на полагащото й се място на политическата карта.
Това зависи и до голяма степен от медийната политика на партията. От десетилетия говорим, че ни липсва обективна и честна национална трибуна, като изключим самотният авторитет в. “ДУМА”, който и в момента се намира в криза, след като наскоро беше намален както обема му, така и честотата на издаване. Новото ръководство пое ангажимент да създадем своя телевизия, но появата й изглежда толкова далечна, колкото и преди пет и преди десет години. Няма да привеждам аргументи за необходимостта от наша телевизия, като възможност за пряк контакт с българските граждани – такива аргументи сме привеждали достатъчно през изминалите години. Необходими са действия!
Въпросите за огромното обществено разслоение, социално-икономически и регионални неравенства превърнаха България в страна от друг континент. Тези въпроси трябва да намерят своя отговор в политиките на БСП. Алтернатива на досегашното дясно управление има, и тя може да е само лява. Социалистическата алтернатива е ясно очертана в Програмата на нашата партия и следва да намери отражение в конгресните документи, които предстои да бъдат обсъдени и приети на 4-5 февруари и които трябва да бъдат логично продължение на документите, които приехме на последния Конгрес през май 2016 г. 
Същевременно възникват и редица въпроси, свързани с осъществяване на алтернативните ни проекти – дали и доколко са подготвени с последващи конкретни действия, с които да убедим избирателите, че са възможни, дали и доколко имаме подготвени кадри, които да ги осъществят професионално и безкористно, дали и доколко БСП може да прави компромис с намеренията си в името на участие в бъдещо управление, където да реализира политиките си.
Предстоящото заседание на Конгреса ще даде решаващ импулс за окончателно преодоляване на кризата в Партията, за връщане на доверието в нея и не на последно място трябва да я утвърди като носител на жизнено необходимата социална идея за развитието на България. Водеща в подготовката на Конгреса трябва да бъде политическата дискусия – за партията, за пътя на България в следващите години. БСП има претенцията и трябва постоянно да доказва, че е партия на идейна основа, партия с леви идеи. Че е партия, кръвно свързана не само с историята, но и с бъдещето на България и най-вече с интересите и правата на мнозинството български граждани от всички поколения.
БСП „Възраждане“ - настояще и бъдеще
През отчетния период районната организация на БСП „Възраждане“ утвърди добрите си организционни традиции. Редовните заседания на Районния съвет бяха мястото, където задълбочено и критично обсъждахме случващото се в света и в страната, столичните проблеми и проблемите на Партията.
Район “Възраждане” продължава да бъде верен на традициите и внимателно да анализира както националните, така и международните явления и да предлага своите позиции и аргументирани становища, често твърде критични, но честни и открити. Новоизбраният Районен съвет насочи усилията си към подобряване на организационната стабилност и повишаване на политическото присъствие на основните организации и клубовете по интереси, които да оказват очакваното политическо въздействие върху хората в активна трудова възраст, с изразени професионални и обществени интереси. Районният съвет осъществява непрекъснат контакт, подкрепа, а и контрол на основните организации и клубовете, като същевременно търсим онези форми на работа, с които БСП да стане привлекателна за нови членове и симпатизанти, за да преодолеем тенденцията към застаряване. 
По време на отчетната кампания бе направен преглед на организационното състояние и кадровия потенциал на ОПО, на клубовете по интереси и на младежкото обединение. Резултатите от този преглед дават основание да твърдим, че в централната част на София съществува стабилна и политически грамотна организация на БСП с впечатляваща професионална компетентност и с обосновано самочувствие. 
Към месец януари 2017 година, РС на БСП Възраждане обединява 656 социалисти в 20 организации по местоживеене и 32 клуба по интереси. Първостепенна задача, която изпълнявахме без прекъсване през целия отчетен период е приемът на нови социалисти. В периода от април 2016 г. до декември 2016 г. имаме 26 новопостъпили другари. В сравнение с предходни периоди имаме сериозен ръст, но независимо от това все още има какво да се желае в работата ни за привличане на нови членове. Ще продължим с усилията си в тази посока, като основна дейност на районния съвет.
Извършеното е факт, но то е недостатъчно. Истината е, че е време да извършим значими промени в собствените си редици. Нужна ни е промяна в начина на изработване и отстояване на политики, във функционирането на партията, активизиране на структурите, нова кадрова политика, подобряване на работата на социалистите на изборни постове, нов тип взаимоотношения и засилване на отчетността и отговорността. Време е да проумеем, че без широкото участие на членовете, съратниците, симпатизантите на БСП при формирането на управленската политика на партията няма как да разширим и укрепим влиянието си.
Централно място в живота на Районния съвет и районната организация през отчетния период заеха двете кампании – президентските избори и референдума за промяна на избирателната система на България. Членовете на районната организация на БСП Възраждане активно участваха в кампаниите и не допуснаха фалшификации на изборните резултати в секционните комисии. Изказваме благодарност за търпението и самоотвержения труд на нашите членове на комисии, наблюдатели и застъпници. В кампанията взеха участие и наши другари депутати в европейския и националния парламент, както и общински съветници.
Резултатът от положените усилия е налице. На първия тур на президентските избори във „Възраждане“ спечелихме над 25% от вота на гласоподавателите с което се превърнахме и в първа политическа сила в Района. На балотажа успяхме да удвоим гласовете си от първия тур и така с 8635 действителни бюлетини за нашата кандидат президентска двойка победихме кандидатите на ГЕРБ с над 8% разлика.
Районните организации на Движението на жените-социалистки и на ветераните утвърдиха присъствието си както сред членовете и симпатизантите на БСП, така и сред гражданството на района.
На много високо ниво се представи и младежката организация на „Възраждане“, която съвместно с РС организира множество срещи и мероприятия в района преди и по време на предизборната кампания.
Но ние бяхме активни не само по време на избора за президент и референдума. Активно търсихме контакти с гражданството и структурите на гражданското общество на територията на района. Детският празник и спортните мероприятия в парк Възраждане, срещите по места, предизборната обиколка на района с Румен Радев, дарението за дома за стари хора ни легитимират пред обществеността като отговорни, безкористни и загрижени за района. Това е правилният път, който ще продължим да следваме, за да сме близо до съгражданите ни и до техните проблеми, за да можем да ги подкрепяме и да сме полезни.
Уважаеми другарки и другари,
На прага сме на сложна политическа обстановка, в която най-голямото предизвикателства пред БСП е да не отстъпи от обещанията си, да отстоява и върне демократичните достижения. На БСП се пада националноотговорната задача да посочи пътя на България за излизане от кризата, да открие нов капацитет за политика, за да се справим с този период на световни и европейски геополитически и шокови рискове.
Другари и другарки,
Приемете този политически отчет като начало на разговора, който ни предстои, за да избистрим своите намерения и идеи за работа.
Благодаря Ви за вниманието и за търпението!
28.01.2017 г.

автори | контакти | карта на сайта | условия за ползване | повериталност
© Copyright 2011 - 2021, БСП район ВЪЗРАЖДАНЕ, www.renesans-bsp.bg, Всички права запазени | Web design: Parrot Design Studio
PES socialistgroup Сощиалистически интернационал БСП Германия Дума